Задържаните българи в Судан най-вероятно ще бъдат пуснати днес
Задържаните българи в Судан най-вероятно ще бъдат пуснати днес / снимка: Нова телевизия

Шестимата българи, които бяха задържани в Судан, са добре и се очаква да бъдат освободени. Това съобщи в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия Георги Спасов, председател на борда на директорите на „Хели Еър".

Шестима български граждани са задържани в Южен Судан

"Вчера около 17.00 часа имаше телефонна връзка на нашия персонал с техните семейства. Състоянието им е добро, гледат ги добре. Говори се, че днес ще бъдат освободени, най-късно това може да стане утре", допълни Спасов.

Вчера се появи добрата новина, че няма да се водят преговори и няма да се иска откуп за сънародниците ни, защото бунтовниците, които враждуват с правителството на Судан, са ги сбъркали с вражески хеликоптер.

Екипажът на хеликоптера на „Хели Еър" е пътувал от Румбек, Южен Судан, до Хартум в Судан за извършване на технически преглед. Въпреки че имали всички разрешителни за полет, попаднали в забранена от бунтовниците зона.

Малко след 10.00 часа сутринта в понеделник служителите в оперативния център на „Хели Еър" забелязали, че един от хеликоптерите им стои неподвижно. Първоначалната версия за авиокомпанията, която извършвала полета, била катастрофа. Сигналната система обаче не дала индикации за това.

От тук вариантите били два - че има технически проблем или че хеликоптерът е свален принудително. Истината идва няколко часа по-късно, когато от компанията разбрали, че екипажът е свален от бунтовници.

Авиокомпанията „Хели Ер" има 25-годишен опит в подобни операции. В момента 8 техни въздухоплавателни средства участват в хуманитарни мисии в Африка.

Източник: Novanews.bg