Задържаха протестиращи по време на срещата на Г-20 в Турция
Задържаха протестиращи по време на срещата на Г-20 в Турция / снимки: БГНЕС

Стотици хора демонстрираха в турския средиземноморски град Анталия в знак на протест срещу срещата на върха на Г-20, която се провежда в близък крайморски курорт, предаде АП. Полицията задържа четирима протестиращи, които искаха да предадат писмо на световните лидери.

Група от около 500 младежи от турска националистическа асоциация демонстрираха в Анталия, носейки портрети на американския президент Барак Обама и осъждайки действията на САЩ в Близкия Изток.

Стотици членове на левичарски турски групи и профсъюзи по-късно проведоха друга демонстрация, осъждайки Г-20, която събира най-богатите страни в света. Те преминаха през центъра на Анталия, носейки плакат, на който пишеше на турски и английски „Г-20, убиец, колонизатор, организация на империалистическата война, махай се!”.

Отделно членове на турската уйгурска етническа общност също се събраха в града, за да протестират срещу отношението на Китай спрямо това мюсюлманско малцинство. Китайският президент Си Цзинпин е сред участниците в срещата на Г-20.

Всички протести бяха проведени на около 40 км от мястото, където протича срещата на Г-20, която е строго охранявана от полицията.

Задържаха протестиращи по време на срещата на Г20 в Турция
netinfo

Задържаха протестиращи по време на срещата на Г20 в Турция
netinfo

По-рано днес полицията задържа четирима протестиращи, които искаха да стигнат пеша до мястото на срещата на Г-20, за да предадат писмо до участниците.

Полицията в средиземноморския град Анталия попречи на четиримата демонстранти от леви групи, които са против провеждането на срещата на Г-20, да стигнат до близкия луксозен курорт Белек, където се срещат световните лидери, предаде Анадолската агенция. Групата след това проведе демонстрация, при която участниците седнаха на земята преди полицията да ги арестува и да ги отведе в един спортен център, който е превърнат във временен център за арести по време на срещата.

На двудневната среща в Турция лидерите на групата от 20-те най-развити икономики в света ще разговарят не само по икономически въпроси, но и за горещи световни теми, като войната в Сирия и бежанската криза.

Сред главните теми в първия ден от срещата ще бъде борбата с тероризма, която е особено актуална след нападенията в Париж в петък. Срещата в Анталия е съпроводена със силни мерки за сигурност, като са ангажирани 13 400 полицаи и много членове на бреговата охрана, а самият Белек е обявен за „червена зона”.

Срещата на Г-20 се очаква да бъде доминирана от дискусии за това как Г-20 ще отговорят на терористичните нападения в Париж.

Задържаха протестиращи по време на срещата на Г20 в Турция
netinfo

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от лидерите на 20-те най-развити икономики в света да запазят минута мълчание в памет на жертвите от терористичните нападения в Париж в началото на първата пленарна сесия на срещата на върха на Г-20 в турския курорт Белек, предаде ДПА.

„Ние искаме да споделим скръбта на френския народ и на президента (Франсоа) Оланд”, каза Ердоган. „Тероризмът е заплаха за мира и стабилността, за всички нас”, допълни турският президент.

Източник: БТА