/ iStock/Getty Images
Полицията в град Есен задържа лекар от университетската болница по подозрение в умишлено убийство на двама пациенти с COVID-19, съобщи „Билд“.

По информация на полицията, лекарят е бил арестуван на 18 ноември след съвместно разследване на прокуратурата и полицията. Има подозрения, че той е инжектирал на тежкоболни пациенти в последен стадий на живота медикаменти, довели до незабавната им смърт, се казва в прессъобщение на полицията.

Двамата пациенти са били мъже на 47 и на 50 години и са починали, съответно, на 13 и на 17 ноември. И двамата са били на лечение при заподозрения и са били в критично състояние.

Полицията в Есен създаде комисия за разследването на убийствата, а лекарят се намира в предварителния арест. Той вече е дал показания по единия от случаите и е обяснил, че действията му се целели да прекратят „страданията на пациента и роднините му“.

От клиниката уточняват, че 44-годишният медик работи при тях от февруари тази година. За разлика от полицията, клиниката говори за „умиращи пациенти в последен стадий на смъртта“.

Ръководството е отстранило лекаря от работа веднага, след като станало ясно за воденото разследване. Според изданието, двамата пациенти са имал сериозни здравословни проблеми, които са се изострили допълнително след заразяването със SARS-CoV-2.

Лекарят е уведомил близките им за своите планове, за да имат време да се простят с тях. 
БГНЕС