Юнкер смъмри унгарския премиер, повдигнал въпроса за смъртното наказание
Юнкер смъмри унгарския премиер, повдигнал въпроса за смъртното наказание / снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова унгарския премиер Виктор Орбан да се разграничи от призивите за връщането на смъртното наказание в неговата страна. Орбан трябва да обясни незабавно, че това не му е целта, иначе ще има битка, заяви на пресконференция Юнкер. Той отбеляза, че в ЕС смъртното наказание е недопустимо и това заляга в основополагащите документи за членство в политико-икономическия съюз.

Вчера стана ясно, че унгарският премиер популист отново е повдигнал въпроса за връщане на смъртното наказание - мярка, строго забранена от европейското право, но изисквана от крайнодясната опозиция. "Въпросът за смъртното наказание трябва отново да се постави на дневен ред в Унгария", заяви Орбан. Според него унгарското законодателство, което е едно от най-репресивните в Европа с доживотни присъди без право на замяна, не е "достатъчно възпиращо". Орбан заяви това като реакция на убийството на служител в магазин в Южна Унгария миналата седмица.

Смъртното наказание бе премахнато в Унгария през 1990 г. Със завръщането на демокрацията. То не може да се възстанови съгласно Хартата на основните права на Европейския съюз, към който Унгария се присъедини през 2004 г.

По повод медийните разкрития, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следила ЕК чрез германските служби, Юнкер изрази очакване германските власти да изяснят случая. Той не отговори по същество на въпроса дали шпионирането би се отразило на преговорите за двустранното търговско споразумение между ЕС и САЩ.

САЩ шпионирали Франция и ЕК чрез германското разузнаване

Веднъж предложих ЕК да има тайна служба, защото агентите са тук, заяви Юнкер. Германските власти трябва да се справят с този въпрос и очаквам да го направят, добави той.

Говорителят на ЕК Маргаритис Скинас допълни, че ЕК не разполага с тайни служби и никого не шпионира. Осигуряваме защитата на комисарите и нашите служби, имаме грижата по този въпрос. Необходимите контакти ще бъдат предприети между съответните институции, допълни говорителят в отговор на въпрос дали е подадена жалба към белгийските служби, доколкото шпионажът е бил свързан и с действия на белгийска територия. Малко е трудно да контролираме тези служби, отбеляза Скинас.

Източник: БТА