WWF: Промените в климата изискват незабавни действия
WWF: Промените в климата изискват незабавни действия / netinfo

Промените в климата увеличават своята скорост и интензитет и този факт изисква незабавни действия. Това гласят изводите на петия доклад на Междуправителствения съвет по изменение на климата към ООН, съобщиха от международната природозащитна организация WWF.

"Колкото и да обсъждаме фактите и да дебатираме върху тях, не можем да отречем реалността и трябва да действаме в съответствие с новите факти, които са все по-стряскащи. Ние знаем, че голяма част от замърсяването, което причинява климатичните промени, идва от изгарянето на изкопаеми горива. Затова WWF призовава правителствата и инвеститорите да спрат да инвестират в този тип енергия и да насочат усилия и ресурси за развитието на възобновяемите енергийни източници", каза Саманта Смит, ръководител на глобалната инициатива на WWF за климат и енергия.

Тази констатация е особено вярна за Централна и Източна Европа, тъй като регионът е все още силно зависим от изкопаемите горива. "В голяма степен страните от региона и в частност България, не желаят дори да поставят за обсъждане реалната оценка на енергийните и икономическите алтернативи в средносрочен и дългосрочен аспект и как това може да повлияе не само за справяне с увеличаващите се въглеродни емисии, но и да доведе до истинска енергийна независимост и развитие на никовъглеродна зелена икономика с намаляващо използване на изкопаемите горива", каза Георги Стефанов, експерт политики и климатични промени към WWF България.

На този етап правителствата от региона не планират и сериозните промени, които ще се случат в тази област, провокирани от Директивата за енергийните характеристики на сградите и новата Директива за енергийна ефективност. Те предвиждат след четири до седем години много промени в областта на енергийната ефективност и истинска "революция" чрез независимост на домакинства, сградите и цели общности.