От вестника на Джеф Безос изчислиха фалшивите и подвеждащи изявления на американския президент, с което той окончателно подкопа доверието на хората към политиците
От вестника на Джеф Безос изчислиха фалшивите и подвеждащи изявления на американския президент, с което той окончателно подкопа доверието на хората към политиците / Gulliver/Getty Images
Той лъжеше, и лъжеше, и лъжеше: Според съобщение в медиите Доналд Тръмп е направил над 30 000 поне частично неверни изявления за четири години като президент на САЩ, съобщава германското сп. Der Spiegel.

Още от първия ден на поста Доналд Тръмп се показа като държавен глава, който има „специални“ отношения с истината и фактите.
Washington Post сега направи равносметка - и преброи до 30 573 неверни или подвеждащи изявления, които Тръмп направи в рамките на четирите години от мандата си.

Инаугурацията на Байдън е била гледана от повече хора от тази на Тръмп

Неистините бяха документирани от „Проверка на фактите“, специален раздел, който вестникът въведе преди десет години, за да проверява доколко точни и верни са изказванията на политиците.

Пет месеца за 10 000 хиляди неверни твърдения

Тръмп с „необичайно крещящото си неуважение към фактите“ обаче представи на екипа „ново предизвикателство“. Освен това броят на неверните твърдения, направени от Тръмп, се увеличаваше прогресивно с течение на времето.

Тръмп е вече на топло в пищното си имение със 130 стаи във Флорида (ВИДЕО)​​​​​​​

Според вестника, Тръмп първоначално прави по шест неверни или подвеждащи изявления на ден през първата си година на поста. Президентът, обаче, продължава да ги увеличава, за да стигне до 39 неверни изявления дневно през последната си година на поста.

„Отне му 27 месеца за да стигне 10 000 такива изявления и още 14 месеца до границата от 20 000 изявления. След това преминава границата от 30 000 за по-малко от пет месеца“, посочва вестникът.

Едни и същи лъжи - различни теми

Темите, за които Тръмп разпространява лъжи, се променят през годините. По време на бедствие бившият президент на САЩ беше склонен да създава „алтернативна реалност“ за своите поддръжници или да атакува политически опоненти. Според Washington Post това, което Тръмп разпространява по време на предизборни кампании или в своя акаунт в Twitter, който сега е забранен, е особено невярно.

Иванка Тръмп ще живее в „бункера на милиардерите“ след Белия дом

Тръмп постигна тъжно върхово представяне с неверни твърдения за коронавируса и пандемията. „Проверяващите факти“ засякоха 2500 неистини само по тази тема. 

Имаше само кратка почивка за около шест дни, когато самият Тръмп бе диагностициран с Covid-19. Възстановен, той продължи със средно 150 неверни твърдения на ден.

Превод и редакция: DarikNews