/ iStock/Getty Images
Румънски бизнесмен бе взривен в автомобила си в събота сутринта в западния град Арад. Бизнес средите и голяма част от населението, най-вече в западната част на страната, са шокирани от професионалното убийство, пише в. "Ромъния либера". Очевидно е, че убийството е било подготвяно дълго време и е извършено от няколко души, посочва вестникът.

Бомбата е експлодирала в автомобила "Мерцедес Бенц" на бизнесмена Йоан Кришан в момент, когато той спрял на паркинга на местен супермаркет. Източници, близки до разследването, дадоха да се разбере, че става дума за самоделно взривно устройство, но ефективността и начинът на поставяне на бомбата говорят, че убийците са професионалисти. Бомбата е била задействана от разстояние. Според някои източници бизнесменът е имал проблеми напоследък - негов автомобил е бил подпален и му е била открадната сума пари от сейф.

Йоан Кришан е собственик на една от малкото ферми за африкански сом в Източна Европа. Фермата се намира в периметъра на бивша фабрика за коноп, на няколко километра от Арад, съобщава агенция Аджерпрес. Фермата има 22 басейна с термална вода, идваща от сондиране на дълбочина 900 метра. В някои от басейните има десетки тонове риба, отбелязва агенцията.

Разследването на убийството е поето от прокуратурата към Върховния касационен съд заради сложността на случая и сериозните му последици.

Министърът на вътрешните работи Лучиан Боде заяви, че убийството в Арад е изолиран случай, информира Аджерпрес. Министърът подчерта, че Румъния е сигурна страна и увери, че извършителите на престъплението ще бъдат намерени и изправени пред правосъдието.

Министърът каза, че следователите проверяват всички възможни версии за конфликтни отношения на бизнесмена - лични и професионални.

"Бях информиран за тази трагедия в събота сутринта, веднага след като се случи, и заедно с ръководството на МВР решихме да изпратим в Арад най-добрите специалисти от румънската полиция. Свързахме се с партньорски институции, имам предвид Румънската разузнавателна служба, министерството на отбраната, главната прокуратура, която пое случая (...)", каза вътрешният министър Лучиан Боде.
БТА