Взрив във военен склад в Казахстан, цял град е евакуиран

/ ThinkStock/Getty Images
Цялото население на 45-хилядния казахстанския град Арис и околните населени пунктове е било евакуирано по спешност днес след серия от експлозии на боеприпаси и пожар в склад за боеприпаси, предаде Франс прес. Според представител на местните власти, цитиран от ТАСС, има един загинал и десетки ранени.

Казахстанското министерство на отбраната първоначално съобщи, че няма убити или ранени, но по-късно властите признаха, че в болниците са постъпили за помощ 31 пострадали. Двама от тях са тежко състояние, а останалите - в средно тежко. Според казахстанската служба на радио "Свободна Европа", която се позовава на местни източници в две болници в южната Туркестанска област, в тях са настанени над 50 пострадали. Сред тях има и 5 деца.

Експлозиите са били регистрирани и от националната сеизмологична служба. Спряно е железопътното движение в района, съобщава Асошиейтед прес. Властите в съседен Киргизстан отмениха редовния пътнически влак Бишкек-Москва, чийто маршрут преминава през засегнатия район. Там е обявено и извънредно положение. Изпратени са около 1000 полицаи и войници, които да поддържат реда. 

Причините за пожара и последвалите взривове засега не са ясни. Започнало е разследване по случая. 
БТА