Във Венецуела комисия ще ревизира изборните резултати
Във Венецуела комисия ще ревизира изборните резултати / снимка: Reuters, архив

Националният избирателен съвет (НИС) на Венецуела потвърди, че от понеделник започва частична проверка на резултатите от президентските избори на 14 януари, но не при условията, които поиска победения кандидат на опозицията Енрике Каприлес,
сметнати за неизпълними, предаде АФП.

След продължителен анализ от страна на избирателния съвет сметнахме, че не можем да приемем предложените от Каприлес условията, каквито правната система не предвижда, заяви председателят на съвета Тибисай Лусена.

Водачът на венецуелската опозиция Енрике Каприлес заяви в четвъртък, че ще оспорва изборните резултати пред Върховния съд и няма да участва в „претупана” проверка. Каприлес настоява за ново преброяване на всички бюлетини, за да се сравнят резултатите с вече извършеното от НИС преброяване на част от гласовете и с избирателните списъци. Опозиционният кандидат твърди, че са извършени многобройни изборни измами. Председателката на избирателния съвет обаче припомни, че ревизията на вота, която, както беше обявено на 18 април, ще обхване само 46% от непроверените бюлетини, а не онези 54%, които вече са проверени от НИС, в никакъв случай няма да засегне изборните резултати от 14 април.

Ревизията ще започне в понеделник с подбор на случаен принцип на 12 000 от общо 16 000 урни, които съставляват 46-те процента непроверени гласове. Процесът ще продължи до 4 юни, уточни Лусена.

Съгласно данните на НИС, посоченият от вече покойния президент Уго Чавес за негов наследник на поста Николас Мадуро е спечелил изборите с 50,75% от гласовете, срещу 48,97% за губернатора Каприлес - разлика от едва 265 000 гласа, уточнява БТА.

Според изборното законодателство Каприлес, който обвинява правителството, че е „си е присвоило” изборите, разполага с време до 6 май (15 работни дни след обявяването на Мадуро за победител) да оспорва официално резултатите. Опозиционният водач до момента не е коментирал снощното изявление на председателят на изборния съвет.