/ БГНЕС
Прокурорът на южния френски град Марсилия Ксавие Тарабо заяви днес, че шофьорката на училищния автобус, ударен от влак в четвъртък край селището Мийас, е заявила пред следователите, че бариерите на прелеза са били вдигнати, когато тя е преминавала през релсите, предаде АФП.
 
Прокурорът обаче уточни пред телевизия Франс 3, че пантите на повредената при катастрофата бариера са били в затворено положение и разследването трябва да покаже дали това е станало в резултат на удара или съоръжението се е задействало нормално. Много свидетелски показания подкрепят казаното от водачката на автобуса.
 
Сблъсък между влак и училищен автобус във Франция, има загинали и ранени

Бабата на една от ученичките от автобуса разказала, че по думите на момиченцето бариерата не се е спуснала, а мигащите червени лампички не светели. Пред камерите на Франс 3 тази сутрин друго момиче от прогимназията също заяви, че бариерите не били спуснати в момента на сблъсъка, нямало и мигащи лампи. Чул се ужасен трясък, когато влакът връхлетял.
 


Според прокурора от Марсилия обаче повечето свидетели твърдят, че бариерите са били спуснати при инцидента.
 

БГНЕС


При катастрофата в четвъртък загинаха пет деца, а 18 други на възраст между 11 и 17 години са ранени, девет от които са в изключително тежко състояние, посочва АФП. Това е една от най-тежките транспортни катастрофи с деца във Франция от 1982 г., когато жертвите бяха 53, от които 44 деца.
БТА