Германия провежда преговори с Полша и Унгария за спасяване на бюджета на ЕС
Германия провежда преговори с Полша и Унгария за спасяване на бюджета на ЕС / iStock/Getty Images
Унгария и Полша имат „добри шансове“ да получат своето в борбата срещу обвързването на средствата от бюджета и фонда за възстановяване на ЕС с върховенството на закона, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Politico.

Будапеща и Варшава блокират пакета за бюджета и възстановяването от мерките срещу коронавируса на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро заради налаган механизъм, свързващ достъпа до европейските фондове със спазване на все още неуточнени критерии за върховенство на закона.

Задава ли се „Полекзит“

Унгарската и полската позиция породиха опасения, че блокът няма да има нов бюджет на 1 януари, и накара Европейската комисия да предложи идеи за алтернативен фонд за възстановяване, състоящ се от 25 държави-членки.

Германското председателство на Съвета на ЕС работи за постигане на компромис преди срещата на върха на лидерите на ЕС, която трябва да започне в четвъртък в Брюксел.

Дискусиите с германското председателство са „доста обещаващи“, каза Орбан пред полската телевизия TVP след разговори във Варшава с полския премиер Матеуш Моравецки и лидера на партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински.

Орбан настоява върховенството на закона да бъде отделено от бюджета на ЕС

„Мисля, че сме близо до постигане на споразумение, което е победа и добър резултат и за Полша и Унгария, и би могло да бъде много добро за Европейския съюз“, каза премиерът, без да дава никакви подробности.

В разговор с PolSat, Орбан каза, че вярва, че има сериозен шанс за постигане на споразумение по време на сесията в четвъртък. „Ако преговорите през следващите дни вървят в предпочитана посока, тогава имаме големи шансове за победа“, каза той.

Източник: „Фокус“