Протест срещу корона-ограниченията в Портланд, Орегон
Протест срещу корона-ограниченията в Портланд, Орегон / БГНЕС
Въоръжени протестиращи нахлуха в сградата на Капитолия в Орегон в понеделник, където бяха посрещнати от служители с екипировка за борба с безредици, докато депутатите се събраха на еднодневна специална сесия на фона на нарастващото напрежение относно ограниченията срещу коронавируса в щата, пише вестник "Ню Йорк Таймс".

Щатската полиция на Орегон oбяви протеста, който включваше десетки хора, за незаконно събрание и служители изстреляха топчета с пипер, за да прогонят тълпите от Капитолия в Салем. Полицията арестува най-малко двама души, включително един човек, който според властите е използвал лютив спрей срещу служители. По-късно някои от тълпата разбиха прозорци на входа на Капитолия.
 


Мнозина от протестиращите са носили оръжия и бронежилетки, а част от тях са развявали знамена в подкрепа на президента Доналд Тръмп.
 

БГНЕС



Губернаторът Кейт Браун свика еднодневна специална сесия на законодателния орган, за да разгледа въпроси, свързани с пандемията, включително облекчение за наемодателите и наемателите и финансиране за разпространение на ваксини, както и усилията за справяне с опустошителния сезон на пожарите в щата.

Протестиращите се противопоставиха на ограниченията, наложени от г-жа Браун, за да ограничат разпространението на коронавируса, протестирайки срещу тяхното въздействие върху работните места и училищата. Един човек носеше табела с надпис „Политиците са вирусът, революцията е лекарството“, а останалите призоваваха полицията да арестува губернатора.

Малко по-късно се намесиха голям брой служители на органите на реда с палки и газови маски, за да изтласкат протестиращите от входа към сградата на Капитолия. Мнозина от тълпата крещяха, че отдавна подкрепят служителите на реда, включително на митингите „Back the blue“, но вече няма да ги подкрепят.

Броят на заразените с коронавирус в Орегон е в най-високата точка от началото на пандемията. Съгласно заповедите на губернатора много окръзи са изправени пред задължителни ограничения, като например забрани за хранене на закрито в ресторанти.
Агенция "Фокус"