Иран
Иран / БГНЕС
29 души загинаха в атентат, извършен тази сутрин по време на военен парад в иранския град Ахваз, предаде Франс прес.
 
"Двадесет и девет загинали и 57 ранени има до момента при този терористичен акт", съобщи обществената арабскоезична телевизия "Ал Алам". Тя цитира депутата Моджаба Золнури, член на парламентарната комисия по националната сигурност и външните работи. Досега се съобщаваше за 24 загинали.

Според агенция Фарс по парада са стреляли двама души. Първо те открили огън по зрителите и военните. После се опитали да стрелят по гостите на официалната трибуна, но били неутрализирани от силите на реда, допълва Фарс. Предполага се, че те са били ранени по време на неутрализирането, предаде Франс прес. Нападателите са дошли с мотоциклет и са били с униформи с цвят каки, допълва Асошиейтед прес.

Терористичната организация „Ислямска държава” първа пое отговорност за атентата срещу военен парад в Югозападен Иран, съобщи АФП, цитирайки информационната агенция на джихадистката групировка „Амак”."Бойци на "Ислямска държава" атакуваха парад на иранските сили в град Ахваз", посочи "Амак". "Бойци на "Ислямска държава" атакуваха парад на иранските сили в град Ахваз", посочи "Амак".

Междувременно терористичната групировка „Ал Ахвазия“ също пое отговорността за атаката, съобщи полуофициалната агенция ISNA. „Атаката срещу военния парад в Ахваз беше отговор за репресиите срещу ахвазките араби. Нямаме друг избор освен да се съпротивляваме. Групата „Ал Ахвазия“ осъществи днешната атака срещу Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) и Въоръжените сили на Иран“, съобщи говорител на екстремистите в интервю пред иранска телевизия и подчерта, че операциите на терористичната групировка „Ал Ахвазия“ са насочени само срещу КСИР и се провеждат на места, където няма цивилни, а сред пострадалите в съботния атентат има и жени и деца. Говорителят настоя също, че основната цел на нападението е да бъде даден знак на иранските власти.

Иранският президент Хасан Рохани заяви в комюнике след атаката, че "отговорът на Ислямската република дори срещу най-малката заплаха ще бъде страшен". Рохани поднесе съболезнования на роднините и близките на жертвите от терористичното нападение.

По-рано Техеран обвини "чужд режим", подкрепян от САЩ, че е отговорен за атентата срещу участници и зрители на парада в Ахваз. "Терористи, вербувани, обучени и финансирани от чужд режим, атакуваха Ахваз. Иран смята, че регионалните попечители на тероризма и техните американски господари са отговорни за подобни атаки", написа в Туитър иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на иранския си колега и добави, че Москва е готова да подкрепи Иран в борбата срещу тероризма, предаде РИА Новости, цитирана от Ройтерс.
БТА, БГНЕС