/ iStock/Getty Images
Всеки втори французин вече е напълно ваксиниран срещу COVID-19, съобщи Главната дирекция по здравеопазване, цитирана от Франс прес.

АФП отбелязва, че това равнище все още е далеч от прага на колективния имунитет, изчисляван на около 90 процента от населението предвид новия вариант Делта, който е по-заразен.

Прагът от 40 милиона души с поставена поне една доза ваксина беше преминат в понеделник, месец по-рано от първоначално набелязания срок. Сега правителството планира до края на август французите с една доза ваксина да станат 50 милиона.

Изправено пред взрив на новите случаи, които редовно надхвърлят 20 000 на ден, правителството продължава ваксинационната си кампания, опитвайки се да обхване най-уязвимите и хората, които се колебаят.

Досега натискът върху болниците беше овладян, но болничните показатели започнаха отново да се покачват. От няколко дни броят на пациентите в реанимация леко се повишава, като днес те бяха над 1000. Броят на настанените в болница с COVID надхвърли 7000.

Здравният министър Оливие Веран отбеляза, че благодарение на ваксинацията в страната има по-малко пациенти в болница в тежко състояние, отколкото при предишните вълни на епидемията, при сходен брой на заразените.
БТА