Воден ад взе 12 жертви в Тбилиси, лъвове и тигри избягаха от зоопарка
Воден ад взе 12 жертви в Тбилиси, лъвове и тигри избягаха от зоопарка / Thinkstock/Getty Images

Най-малко 12 души са загинали след опустошителното наводнение в грузинската столица Тбилиси, което частично разруши зоологическата градина, освобождавайки лъвове, тигри и хипопотами по улиците на града.

Грузинските власти призоваха жителите да останат по домовете си, докато издирването на животните продължава.

Близо 20 вълка, осем лъва, бели тигри, чакали и ягуари бяха застреляни от специалните сили или пък се смятат за изчезнали. Кадри, излъчени от телевизия Рустави, показват хипопотам, плаващ по наводнените улици в центъра на Тбилиси, докато спасителни екипи се опитват да заловят животното с приспиващи патрони.

В социалните мрежи бяха разпространени видеоматериали на алигатор, промушващ се между колите в паркинг и на мечка, качила се върху климатик на стената на една сграда.

Много къщи са отнесени от пороя, а главните улици в центъра са задръстени от кал и изкоренени дървета. Наводнението е предизвикано от река Вере, която след продължителните поройни дъждове излезе от коритото си и наводни улици и жилища.

Премиерът Иракли Гарибашвили заяви, че са нанесени големи щети на инфраструктурата на града. Екипи на министерството на вътрешните работи с хеликоптер са оказали помощ на много хора.

В столицата с население 1,2 милиона души много хора е трябвало да напуснат домовете си, хиляди са останали без електричество и питейна вода.

За цялото това нещастие патриархът на грузинската православна църква има свое обяснение: "Наводнението е божие наказание. Когато комунистите окупираха Грузия, те заповядаха камбаните на църквите да бъдат претопени и металът продаден, а зоологическата градина бе построена с тези пари", заяви той в неделната си проповед.

„Зоологическата градина бе изградена с тези пари, върху този грях. Тя трябва да бъде преместена другаде. Никой грях не остава ненаказан", добави патриархът.

Източник: БГНЕС