Бронираният влак на председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун потегли от гарата във Владивосток и се отправи обратно към Северна Корея, съобщи ТАСС.

В церемонията по изпращането на севернокорейския лидер взеха участие министърът по развитието на Далечния Изток и Арктика Александър Козлов, губернаторът на Приморски край Олег Кожемяко, заместник-министърът на външните работи на Русия Игор Моргулов и руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора.

Владимир Путин и Ким Чен-ун си стиснаха ръцете за първи път (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пътят от Владивосток до граничната гара Хасан е 300 км и ще отнеме от 7 до 9 часа.

Преговорите между президента на Русия Владимир Путин и Ким Чен-ун бяха проведени вчера на остров Руски във Владивосток. Лидерите подробно обсъдиха състоянието и перспективите на междудържавните отношения, разгледаха подробно въпросите, свързани със ситуацията на Корейския полуостров, включително и с проблема с денуклеуризацията. Това беше първата лична среща между Путин и Ким.

Какво обсъдиха Путин и Ким? (ВИДЕО/СНИМКИ)

По-рано днес Ким участва в церемония по полагане на венец на мемориала "Бойната слава на Тихоокеанския флот" във Владивосток. Пред мемориала се строи почетен караул в парадна униформа. Военнослужещите поставиха венеца край вечния огън, а Ким се доближи до него и свали шапката си, след което участниците в церемонията запазиха минута мълчание.

Мемориалният комплекс е открит през 1975 г. и е посветен на военнослужещите от Приморски край, загинали през Втората световна война.
БТА