/ ThinkStock/Getty Images
Испанските власти наложиха глоба на социалната мрежа Фейсбук в размер на 1,2 млн. евро заради нарушения на закона за защита на личните данни, става ясно от разпространено изявление на испанската Агенция за защита на личните данни.

Белгийски съд даде на Facebook 48 ч. да спре да следи интернет потребители

Според службата нарушението е свързано с използване на лична информация на клиенти на мрежата. „Агенцията съобщава за съществуването на две сериозни нарушения и едно особено сериозно и налага на Фейсбук глоба в размер на 1,2 млн. евро – по 300 000 евро за първите две и 600 000 за другото“, посочват властите.

В рамките на разследването на нарушенията е станало ясно, че социалната мрежа получава информация за идеологии, религиозни убеждения, лични предпочитания и други данни на потребителите, без да информира за какво точно използва данните. „Потвърдено е, че социалната мрежа обработва защитените данни за реклами, наред с други неща, без получаването на изрично съгласие от страна на потребителите“, се казва в съобщението на агенцията.

Това е поредната глоба за Фейсбук от европейска държава. През май от Европейската комисия глобиха компанията със 110 млн. евро за предоставяне на невярна информация за условията на покупка на приложението WhatsApp през 2014 г.
БГНЕС