Виктор Орбан
Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
Остри реакции на Румъния и Украйна, след като унгарския премиер Виктор Орбан се появи с шал с щампа, изобразяваща картата на Велика Унгария, на футболен мач между националните отбори на Унгария и Гърция. 

Румънското министерство на външните работи предаде на посланика на Унгария в Букурещ "твърдото си неодобрение" към жеста на унгарския премиер. Министерството посочи, че отношението на унгарския официален представител е в "очевиден контраст с атмосферата на откритост и възобновяване на двустранния диалог", показани по време на неотдавнашните срещи на румънския външен министър Богдан Ауреску в Будапеща.

Институцията отбелязва, че "всяка проява от ревизионистки тип, независимо от формата ѝ, е неприемлива, противоречаща на настоящата действителност" и на ангажиментите на Румъния и Унгария да изградят двустранни отношения в параметрите на Споразумението за разбирателство, сътрудничество и добросъседство, подписано в Тимишоара на 16 септември 1996 г., и на Стратегическото партньорство, от сключването на което тази година се навършват две десетилетия.

Реакция дойде и от Украйна. Киев ще привика унгарския посланик, за да изрази протест срещу поведението на премиера Виктор Орбан. "Насърчаването в Унгария на ревизионистки идеи не допринася за развитието на украинско-унгарските отношения и не отговаря на принципите на европейската политика", написа във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на дипломатическото ведомство. Той допълни, че Украйна иска Унгария да се извини и да заяви, че няма претенции към украински територии.

Украински медии разпространиха кадри с Орбан, който се среща с унгарски футболист, носейки шал с картата на Велика Унгария, чиято територия включва части от Австрия, Словакия, Румъния, Хърватия, Сърбия и Украйна.  

А самият Виктор Орбан също отговори на създалото се напрежение. Във Фейсбук той написа: "Футболът не е политика. Нека не виждаме нещо, което го няма".
БТА