/ iStock/Getty Images
Великобритания и Япония се договориха да задълбочат сътрудничеството в търговията и сигурността, съобщи британското външно министерство след днешната среща на британския първи дипломат Доминик Рааб с японския му колега Тошимицу Мотеги в Лондон, предаде Ройтерс.

Външният министър Рааб благодари на Мотеги за японската подкрепа за желанието на Лондон да се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP).

Японският премиер е решен Олимпийските игри да се състоят

Това е многостранно търговско споразумение между Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам, което Великобритания смята за съществена част от стремежа си да си осигури по-голямо търговско и дипломатическо влияние в Индийско-Тихоокеанския регион след Брекзит.

Обединеното кралство и Япония договориха също основата за задълбочаване на по-нататъшното сътрудничество в търговията и сигурността, съобщи външното ведомство в Лондон. Съобщението беше разпространено след двустранни разговори преди срещата на външните министри от Г-7.

Министър Рааб изтъкна също изпращането на британски самолетоносач в азиатски води като пример за ангажимента на Великобритания към региона.

Визитата на министър Мотеги вероятно е следена отблизо, тъй като в Япония расте загрижеността във връзка със заплахи към съседен Тайван от страна на Китай.
Външните министри проучиха и възможностите за засилено сътрудничество в области от взаимен интерес и в които двете страни могат да обменят опит, като икономическата сигурност, новите технологии, здравеопазването и науката, се посочва в съобщението на британското външно министерство.
БТА