/ iStock/Getty Images
По-късно тази пролет се очаква във Великобритания да започне работата на специален екип от киберексперти с офанзивни функции. Това ще бъде факт след месеци на отлагания и "война на думи" между Министерството на отбраната и Разузнавателната правителствена агенция за комуникации.

Великобритания има амбицията да бъде водеща сила в киберпространството, но действията на хакерите в нападателен, а не в отбранителен план, повдигат много въпроси.

Твърди се, че така нареченият Национален киберотряд, в който влизат около 500 хакери, всъщност вече действа от две години, но няма изнесени данни за това, така че официално дебютът се очаква през пролетта.

Великобритания много държи да се гледа на нея като на киберсила, която може да подрива властта във враждебни държави, да поразява сателитни, мобилни и компютърни мрежи, както и да разрушава мрежи за комуникации на терористични групировки. Тъй като това е голям съвместен проект на Министерството на отбраната и на разузнаването, се очаква по най-добър начин да бъдат използвани досегашните ресурси и да се развият нови способности и умения.

Как да се предпазим от измами в мрежата?

Има обаче големи спорове доколко секретна трябва да бъде информацията за екипа от хакери и дали ръководителят на екипа трябва да стане публична фигура. Експерти твърдят, че липсата на яснота затруднява обсъждането на това в какви граници може да се води кибервойна в условията на демокрация и какъв точно тип нападения и подривни действия могат да бъдат смятани за законни, особено ако има по-голямо военно измерение.

Джеймс Съливън, който е ръководител на екип за изследване на киберпространството към мозъчния тръст "Руси" в сферата на отбраната, заяви, че е силно ограничен общественият дебат за целите и етичността на нападателната кибердейност, обстоятелствата при която тя може да бъде използвана и какви могат да бъдат приемливите и неприемливите последици. Междувременно директорът на Разузнавателната правителствена агенция за комуникации Джеръми Флеминг заяви, че са редки случаите на добро британско хакерство.

Новината за стартирането на работата на Националния киберотряд идва ден, след като премиерът Борис Джонсън обяви преразглеждане на британската външна и отбранителна политика. От Даунинг стрийт има сигнали, че преразглеждането на тази политика не е нужно да се ограничава финансово, което предполага, че разходите за отбрана могат да бъдат увеличени над съществуващия сега лимит от 2 процента от брутния вътрешен продукт, стига да бъде намерено подходящо оправдание за вложените средства. Един от въпросите, които ще бъдат обсъдени, е бъдещият баланс между разходите за конвенционална и кибервойна.