/ / iStock/Getty Images
Екстремисти, свързани с подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение Хизбула, са складирали тонове експлозиви в Лондон, преди полицията да разкрие плановете им през 2015 г., но случаят е бил запазен в тайна, съобщи днес британският в. "Телеграф", цитиран от АФП.

Действайки по информация, получена от чуждо правителство, полицията и разузнавателните служби открили общо три тона амониев нитрат. Един човек бил арестуван след обиски в Северозападен Лондон, но бил освободен без да бъде повдигнато обвинение, добавя в. "Телеграф". Според всекидневника това е била операция на разузнаването, която не е имала за цел да се стигне до арести.

Терористичният план е бил разкрит от вътрешното разузнаване МИ-5 и полицията на британската столица през есента на 2015 г., няколко месеца след подписването на ядреното споразумение с Иран, пише в. "Телеграф". Той отбелязва, че целта на запазването на операцията в тайна може би е била да бъде предпазено споразумението.

Според вестника тогавашният британски премиер Дейвид Камерън и министърът на вътрешните работи Тереза Мей са били информирани за случая, но не и депутатите, които обсъждаха въпроса дали да забранят "Хизбула" на територията на Великобритания.

Военното крило на "Хизбула" беше забранено, но шиитската група като цяло беше добавена към британския списък с терористични организации едва през февруари тази година.
БТА