12 000 полицаи ще бъдат назначени допълнително, за да следят спазват ли се ограниченията
Франция въвежда вечерен час в борбата с COVID-19. В Париж и още осем големи населени места се забранява напускането на домовете след 21 часа. Страната продължава да бъде една от водещите в Европа с най-много новозаразени. 23 000 са регистрираните случаи за последното денонощие.

12 000 полицаи ще бъдат назначени допълнително, за да следят спазва ли се вечерният час във Франция. Забраняват се всички семейни събирания, сватби и тържества. Въпреки крутите мерки, в страната няма да бъде въвеждана пълна карантина.

Вечерният час засяга 20 милиона жители, които няма да имат право да напускат домовете си между 21 вечерта и 6 сутринта. Освен Париж, сред останалите по-големи градове, засегнати от мярката, са Марсилия, Тулуза, Монпелие и Лион, съобщи NOVA.

„Ако се придържаме към вечерния час в продължение на шест седмици, ако поемем колективна отговорност за намаляване на контактите помежду ни, смятам, че ще можем да започне постепенно отваряне”, обяви френският президент Еманюел Макрон.

Полицейски патрули и мобилна апликация ще следят за спазване на вечерния час, а глобата за нарушители е 135 евро. При рецидив тя ще достига 1500 евро.

Забраната засяга и публиката по културни и спортни събития. Очакваните с интерес мачове от Шампионската лига в Париж и Марсилия ще се играят пред празни трибуни.Във Франция се забраняват семейните и приятелските събирания на повече от шестима души.

Президентът Еманюел Макрон е категоричен, че страната държи вируса под контрол, но ще трябва да живее с него поне до лятото на 2021 година. „Не сме изгубили контрол. Намираме се в тревожна ситуация, което означава, че не трябва нито да оставаме бездейни, нито да изпадаме в паника”, обясни той.

Макар не с ваксината, която всички очакват, Франция започна масово ваксиниране на населението срещу грип, в опит да намали натиска върху здравната система заради нарастващия брой случаи на коронавирус. Целта на кампанията е да достигне до 75% от хората в рискови групи. Сред тях - възрастни над 65 години, бременни, здравни и социални работници от първа линия.

„Само за ден сме продали 150 ваксини. Количество, което обикновено продаваме за две седмици. Определено тази година хората са много по-отговорни към ваксинирането”, разкри фармацевтът Полин Котан.

Докато анонсите на Макрон дадоха поле за изява на най-големите му политически опоненти, наричайки Франция „страната на абсурдите”, а мерките обявени от президента  - „наказание срещу френския народ”, тази сутрин полицията нахлу в домовете на шестима бивши министри и служители от кабинета на президента.

Заради обвинения, че са знаели за настъпващата здравна криза още през януари, но са укривали данни и информация, специализирани части влязоха в жилищата на бившия премиер Едуар Филип, на двама бивши здравни министри, както и на настоящия директор на здравната агенция във Франция.