/ Thinkstock/Getty Images
Вашингтон обвини два руски сателита, че са в опасна близост до шпионски спътник на САЩ, наричайки това „смущаващо поведение“.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков потвърди, че е получил съобщение от Вашингтон относно двата сателита, добавяйки, че "Москва ще отговори, след като го проучи".

"Що се отнася до маневрите на тези обекти в космоса, това са практики, провеждани от много страни", добави той, цитиран от руските информационни агенции, съобщи АФП.

Неуспешно извеждане в орбита на първия ирански сателит

В интервю за списание „Тайм”, генерал Джон Реймънд, началник на новата космическа програма на американските военни, заяви, че руските кораби са започнали маневри към американския спътник малко след изстрелването си в орбита през ноември, поддържайки дистанция от 160 километра от него.

"Ние разглеждаме това поведение като необичайно и смущаващо", каза Реймънд. "То има потенциала да създаде опасна ситуация в Космоса".

"Ще се случват много неща в Космоса, защото той е най-новият домейн за борба с войните в света", заяви президентът Доналд Тръмп.
БГНЕС