/ Reuters, архив
Външният министър на Полша заяви във вторник, че настоящата криза със сигурността на континента показва, че Европа не може да се защити без Съединените щати, но и че членовете на НАТО в региона трябва да поемат повече отговорност за собствената си защита, предава Associated Press.

„Полша възприема ангажимента на Съединените щати в европейската сигурност като основно условие за мир в Европа“, подчерта първият дипломат на Варшава Збигнев Рау пред събрание на полските посланици в коментар, предаден от държавната информационна агенция PAP.

Той посочи лидерството на САЩ в НАТО като ключ към решението за „бърза и ефективна адаптация към руската заплаха през 2016 г.“.

Тогава НАТО увеличи присъствието си на източния фланг на Алианса след превземането от Русия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и подкрепата й за промосковските бунтовници в източния украински регион Донбас.

След нахлуването на Русия в Украйна тази година САЩ изпратиха повече войници в Полша и използват страната като център за доставка на предназначените за Киев оръжия.

„Настоящата криза ясно показва, че без Съединените щати Европа не може да се защити“, категоричен е Рау.

Той изрази благодарност към Вашингтон, но подчерта също, че САЩ не трябва да поемат “цялата отговорност”, която също “лежи на раменете” на европейските съюзници.