Вариантът Омикрон на COVID-19, може да дължи поне една от мутациите си на рекомбинация с кода на генетичен материал от вируса, причиняващ дихателни инфекции, който е бил в същите инфектирани клетки, съобщи Ройтерс.

Тази генна секвенция не се появявава при никоя от по-ранните версии на коронавируса, наречен SARS-CoV-2, но е характерна за много други вируси, включително и тези, причиняващи респираторни болести у хората. Взимайки този специален кодиран сегмент, Омикрон може да е станал "по-човешки", и това би му помогнало да избягва атаките на човешката имунна система, твърди ръководителят на изследването Венки Саундарараджан от аналитичната фирма Енферънс в Кембридж, Масачузетс.

Какво се знае до момента за Омикрон и има ли го вече в България

Това означава, че вирусът се предава по-лесно, като причинява само леко или безсимптомно боледуване.

Специалистите още не знаят дали Омикрон е по-заразен от другите варианти, дали причинява по-тежко боледуване или дали ще измести варианта Делта като преобладаващ. За отговор на тези въпроси вероятно ще са необходими няколко седмици.

COVID-19 у нас: Новите случаи за последните 24 часа

От предишни изследвания е известно, че клетки в белите дробове и в стомашночревната система могат да приемат едновременно вирусите SARS-CoV-2 и на респираторните инфекции. Такива едновременни инфекции създават среда за рекомбинация - процес, при който два различни вируса взаимодействат в приемна клетка, копират се и генерират нови копия с някакъв генетичен материал от двата източника.

Новите мутации може да са се появили първо у някого, заразен едновременно с двата патогена, като версия на SARS-CoV-2 е взела генен секвенс от другия вирус.
Същият генен секвенс се появява много пъти в един от коронавирусите, причиняващ респираторни инфекции у хората HCoV-229E, както и във вируса ХИВ, който поражда СПИН.
БТА