Варадеро
Варадеро / iStock/Getty Images
Докато голяма част от света се бори срещу новата вълна на пандемията, Куба подготвя своите хотели да приема посетители от други страни. Варадеро, туристическото бижу на острова, се отваря отново за чужденци след седеммесечно затваряне на границите, съобщава „Евронюз“.

Островът се нуждае повече от всякога от тази валутни приходи, жизненоважни след два големи удара, този на пандемията и този на санкциите на САЩ, които тази година, в разгара на епидемията, се засилиха и имаха за Куба по-висока от всякога цена.

В момента само четири от 52-те хотела във Варадеро са отворени. Стратегията за привличане на туристи е да се представи курортното градче като убежище за посетители, безопасно от вируса.

„Варадеро, най-красивият и най-обичаният от кубинците плаж, наистина е дестинация с всички условия да представлява убежище за почиващите, с възможност да се наслаждават на много атракции, при това безопасно ", казва Ивис Фернандес, ръководител на туризма в провинция Матанзас.

Изглежда, че Куба засега е успяла да контролира разпространението на вируса, който е оставил малко над 6500 случая и 128 смъртни случая на острова. В допълнение към санитарните мерки в хотелите е инсталирана постоянна санитарна клетка. От месеци кубинските туристи са единствените, които успяват да се насладят на мястото.

"Щом влязохме в хотела, веднага ни измериха температурата, предоставиха дезинфектант. Виждате как почистват всички маси", обяснява двойка в хотела.
"Бюфетът е добър, масите са разделени. Чистота, добро почистване, всичко е страхотно", казва друг турист.

Туризмът е един от основните икономически двигатели на Куба. През 2019 г. той донася повече от 2,6 милиарда долара, точно преди катастрофата.
Между януари и март тази година, при все още отворени граници, пристигнаха само една трета от обичайните туристи. След това затвориха границата.
Все по-суровите санкции на САЩ осигуриха финалния щрих за кубинската икономика. Според правителството цената на блокадата за острова е надхвърлила за първи път в историята 5 милиарда долара.

Хавана определи тази блокада като "геноцидна" и "жестока" за кубинския народ, тъй като възпрепятства борбата срещу коронавируса в карибската държава.
„Правителството на САЩ усилено и безпрецедентно засили блокадата на Куба, възползвайки се от ужасните условия на пандемията Covid-19", казва ръководителят на кубинската дипломация Бруно Родригес. „Без значение кой ще спечели изборите в САЩ, ние ще трябва да се изправим пред осезаемата реалност, че блокадата и политиката на САЩ унищожават кубинския народ."

Миналата събота администрацията на Тръмп добави още една забрана за изпращане на парични преводи до Куба чрез компании, контролирани от кубинските въоръжени сили, което по-специално ще ограничи паричните преводи към острова.
БГНЕС