/ IStock
Цялото държавно ръководство работи за това Сърбия да получи безопасни ваксини срещу Covid-19, заяви премиерът Ана Бърнабич и добави, че желанието, колкото и трудно да е, е да се предоставят на гражданите ваксини от различни производители и възможност да избират коя искат да получат.

Тя заяви пред телевизия Пинк, че е договорено с руски партньори до края на седмицата в Сърбия да пристигнат 20 екземпляра от "Спутник 5", които ще бъдат тествани от компетентните служби.

Бърнабич каза, че днес министърът на здравеопазването Златибор Лончар и тя ще имат видео среща с представители на СЗО, а разговорите за ваксината с американския "Pfizer" ще продължат след това.

Тя посочи, че Сърбия ще бъде единствената държава, която не е участвала в третата фаза на клиничните проучвания, но че, както каза тя, благодарение на президента Александър Вучич и уважението, което китайските партньори изпитват към него, тяхната държава "ще бъде ваксинирана незабавно".

„Вучич използва всичките си връзки в този момент да не мислим за респиратори, той се бори за това благодарение на политическото влияние, което има. Сръбското правителство работи ежедневно, за да постигне споразумение с партньорите, да премине през всички процедури, изисквани от нашата здравна система," каза Бърнабич.
БГНЕС