Опозицията
Опозицията / БГНЕС/ЕРА
Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи оцени като спекулация изявлението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, че българският й колега Екатерина Захариева на срещата помежду им в София е поискала двете правителства да подпишат нов договор, подобен на Преспанския (между Македония и Гърция), предава скопският телевизионен „Канал 5“, цитиран от „Фокус“.

„Нека попитаме министъра на външните работи Буяр Османи дали е вярно, че искането на неговия колега е било практически да се подпише ново споразумение, което ще бъде подобно на Преспанското, с конституционни изменения, които ще определят съществуването на македонската нация и език от 1945 г. нататък и преди 1945 г., че сме били нещо друго. Нека го попитаме дали това е вярно и дали това е условие за по-нататъшни преговори“, каза Мицковски по време на гостуване по телевизия Канал 5.

В есемес до скопското електронно издание „Плюс инфо“ Османи отговори, че няма да коментира спекулации, въпреки че му беше казано, че става въпрос за изявление на опозиционния лидер.

„Не мога да коментирам спекулации“, заяви първият дипломат на Скопие.