В Скопие искат публикуване на 12-те условия на България за анекса
В Скопие искат публикуване на 12-те условия на България за анекса / iStock/Getty Images
„Мълчание от правителството, след като Красимир Каракачанов обяви, че е представил анекс от 12 точки в Скопие, което Македония ще трябва да приеме, ако иска да получи дата за началото на преговорите с Европейския съюз“, коментират в редакцията на скопското опозиционно издание „Република“.

България отдавна говори за подобен анекс и изглежда сега го е представила. Досега бяха известни три точки от документа, а именно Македония да се откаже от малцинството си в България, да използва пълното си име „Република Северна Македония“ и да докаже, че няма териториални претенции към България, припомня изданието.

„Но кои са останалите девет точки и какво съдържат те? Като се има предвид, че Заев, Османи и Пендаровски крият анекса, логично е, че той не е благоприятен за Македония и сега се търси начин да бъде продаден на обществеността“, е заключението на редакцията.

„Преди няколко седмици Пендаровски заяви, че не вижда нужда от приложение към споразумението с България, докато Заев увери, че няма да има анекс. Единствените, които твърдяха, че ще има такова, бяха ВМРО-ДПМНЕ, но те бяха обвинени от правителствената медийна машина в разпространение на фалшиви новини“, продължава статията.

„Но ако правителството се крие, съпругът на бившия министър Рената Дескоска вече обяви, че има анекс и поиска да бъде оповестен публично. Според Тони Дескоски анексът ще бъде наречен „протокол" и ще бъде гласуван в парламента“, твърди изданието.

„В цялата ситуация с България е ясно, че вицепремиерът Никола Димитров е отстъпил встрани, след като Каракачанов го нарече „по-опасен от коронавируса“. Само ден след като Димитров поиска спорът с България да си вземе „почивка" до изборите в източната съседка, Заев и Османи изпратиха Владо Бучковски в София.

Както изглежда, Македония ще преживее поредното дипломатическо поражение и унижение, при което „морковът“ ще бъде само началото на преговорите с ЕС, което не означава нищо и България ще може във всеки момент да наложи нова блокада“, е заключението на „Република“.

Източник: „Фокус“