В САЩ осъдиха китайски хакер за кражба на военни тайни
В САЩ осъдиха китайски хакер за кражба на военни тайни / ThinkStock/Getty Images

Китайски бизнесмен, обвинен от американските власти в заговор с цел хакерско проникване в компютърните мрежи на редица компании, работещи по поръчки на Министерството на отбраната на САЩ, бе осъден на 46 месеца затвор от съд в Лос Анджелис, предаде АП.

Според обвинението 51-годишният Сю Бин, в състава на хакерска група, свързана с правителството на Китайската народна република, в продължение на няколко години разработвала схема по внедряване в електронните мрежи на американската авиокосмическа компания "Боинг", а също и на други контрактори на Пентагона.

Получената по този начин секретна военна информация била предназначена за Китай.

Освен ефективната присъда, съдът задължи китайския гражданин да изплати и глоба от 10 000 долара. Според заместник-генералния прокурор на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Карлин, хакерите се опитвали да се доберат и до чертежите на създаван сега "военен въздушен съд от най-нов тип".

Според АП става дума за изтребителите Ф-22 и Ф-35, както и за военния транспортен самолет С-17.

Сю Бин бе арестуван през 2014 г. в Канада, след което бе екстрадиран в САЩ. През март т.г. той се призна за виновен и се споразумя да сътрудничи на следствието, което го спаси от 30-годишна присъда.

Източник: БТА