/ iStock/Getty Images
Американският Център за контрол и превенция на заболяванията днес съобщи, че пътник от китайския град Ухан, е бил диагностициран в Чикаго с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Заразени с коронавирус падат, докато вървят по улиците в Китай (ВИДЕО)

Центърът заяви, че изследва 63 пациенти, от които досега за двама е било потвърдено, че са носители на заразата, а 11 са се оказали здрави. Става дума за жена, пътувала до китайския град, който е огнището на заразата.
 


Непалски студент, върнал се от Китай, беше диагностициран с новия коронавирус, съобщи днес местен служител в Катманду, цитиран от Ройтерс. Това е първият регистриран случай на заболял от тази болест в Непал.

"Един пациент бе диагностициран с коронавирус. Той е непалски студент, обучаващ се в Китай", каза говорителят на непалското здравно министерство Махендра Срестха.
Студентът се върнал у дома си за празниците от град Ухан, се казва в изявление на министерството. Той е поставен под карантина, а контактувалите с него се изследват.

Китайската банка за развитие отпусна 2 млрд. юана (290 млн. долара) спешен заем на град Ухан в помощ на превенцията срещу вируса и за лечението му, съобщиха днес местните власти.

Китай строи специална болница за заразени с новия коронавирус

Ухан е градът, от който започна разпространението на вируса, отнел живота на вече най-малко 26 души, повечето от които жители на града. Броят на заразените с новия коронавирус в Китай достигна 900 души, като в Пекин те са вече 36 души, съобщиха местните власти, цитирани от ТАСС.

В Ухан военните лекари ще помагат на цивилните медицински специалисти за справяне с вируса, съобщи днес в."Саут Чайна морнинг пост", като се позова на китайската държавна телевизия. Съответното разпореждане е било издадено от централното военно командване на Китай. 40 служители на военната болница в Ухан вече са започнали работа в реанимацията на местната белодробна болница, отбелязва ТАСС.
БТА