В Рияд подкрепиха мир срещу земя за решение на конфликта между Палестина и Израел
В Рияд подкрепиха мир срещу земя за решение на конфликта между Палестина и Израел / netinfo

Участниците в срещата на високо равнище на Арабската лига в Рияд подкрепиха предложения от Саудитска Арабия план за уреждане на палестинско-израелския конфликт, предаде Ройтерс.

"Ние потвърждаваме, че постигането на справедлив и всеобхватен мир според условията на арабската инициатива е стратегическа цел за арабската нация, а единственият правилен път за уреждането на арабско-израелския конфликт се основава на варианта земя срещу мир", се казва в заключителния документ от срещата, прочетен от генералния секретар на Арабската лига Амр Муса.

Арабската инициатива бе лансирана през 2002 г. от тогавашния саудитски престолонаследник, сега крал на Саудитска Арабия Абдула на срещата на високо равнище на Арабската лига в Бейрут. Инициативата се основава на пет основни принципа: възстановяване на границите между Израел и арабските му съседи по линията отпреди войната през 1967 г., създаване на независима палестинска държава, договаряне на специален статут на Ерусалим и признаване на правото на палестинските бежанци да се завърнат, като в замяна арабските държави поемат задължението да нормализират отношенията си с Израел.

Декларацията, приета в края на двудневната среща на високо равнище на Арабската лига в Рияд, предупреждава, че съществува опасност в Близкия изток да започне надпревара в ядреното въоръжаване. Според Ройтерс арабските държави се опасяват от ядрена надпревара между Израел и Иран.

Израел не потвърждава и не отрича дали има ядрено оръжие в своя арсенал. Иран е заподозрян, че се опитва да създаде такова оръжие.

"Ние потвърждаваме необходимостта районът да бъде освободен от всички оръжия за масово унищожение. . . и предупреждаваме, че в района се ускорява сериозна и унищожителна надпревара във въоръжаването с ядрено оръжие", се казва в декларацията.

Израел отказа да одобри в сегашния й вид мирната инициатива, приета на арабската среща на върха в Рияд, съобщи Франс прес.

Еврейската държава настоя за преговори, които да позволят на всяка от страните да защити позициите си в полза на уреждане на проблема в Близкия изток.

"Не може да ни казват: Трябва да приемете предложенията ни такива, каквито са. Ако Израел приеме тази инициатива, преговорите биха изгубили смисъла си", каза по радиото израелският вицепремиер Шимон Перес.

"Нито палестинците, нито арабите, нито пък ние бихме постигнали резултат под диктат", заяви Перес по повод речта на генералния секретар на Арабската лига Амр Муса, произнесена в навечерието на срещата в Рияд.

Ние им казваме: "Първо приемете инициативата, а после елате на масата за преговори, за да постигнем справедливо уреждане на проблемите", каза тогава Муса по адрес на израелците.

Израелските представители обаче отказват да възприемат мирния план като изходна точка и отхвърлят клаузите от документа за правото на палестинските бежанци да се завърнат в родните си места и за границите на бъдещата палестинска държава.

На срещата в Рияд единодушно бе приета резолюция, която поднови приетата през 2002 г. в Бейрут инициатива на Саудитска Арабия за мир с Израел.

Резолюцията отново настоява, че "справедлив и траен мир в района може да се постигне единствено след пълно изтегляне на израелците от окупираните палестински и арабски територии, включително Голанските възвишения, и от все още окупираните територии в Южен Ливан".

В нея се казва още, че процесът трябва да приключи със справедливо уреждане на проблема с палестинските бежанци, съгласно резолюция 194 на Общото събрание на ООН, и със създаването на независима и суверенна палестинска държава със столица Източен Ерусалим.