/ БГНЕС
Японският премиер Йошихиде Суга помоли гражданите да съдействат във връзка с влязлото в сила днес за района на Токио извънредно положение заради пандемията от КОВИД-19, предаде ДПА.

Суга обяви едномесечно извънредно положение за Токио и за три съседни префектури, Чиба, Канагава и Сайтама.

Решението за извънредното положение бе взето на фона на регистрираните вчера рекордни 2447 нови случая на заразяване с коронавирус.
В Токио почти всички носят маски, но влаковете на обществения транспорт продължават и днес да са препълнени с хора въпреки призивите на правителството повече хора да работят от вкъщи.

В изявление пред журналисти губернаторката на Токио Юрико Койке изрази опасенията си във връзка с претъпканите влакове и призова компаниите да ограничат броя на хората, работещи в офисите със 70 процента, което е една от целите на японското правителство.

Суга подчерта, че броят на заразените с коронавирус се увеличава и в други части на страната, като за последното денонощие Япония регистрира общо 7570 нови случая на заразяване.

"Възприемаме сегашната ситуация много сериозно. Определено искаме да преодолеем трудната ситуация, като получим подкрепа от обществото", изтъкна японският премиер.
БТА