/ iStock/Getty Images
Съдът в Прищина осъди шест души на общо 25 години затвор за планиране на терористични атаки срещу членове на мисията на КФОР (Силите за сигурност на Косово), съоръжения на Сръбската православна църква и дискотеки в Косово, пишат косовските медии.

Стана ясно, че Буяр Бехрами е осъден на десет години затвор, Грамос Шабани на седем и Резим Кастрати на четири години. Леутрим Муслиу е осъден на 27 месеца затвор, Алберт Адемай на 18 месеца, а Едона Халити е осъден на една година затвор. Освен това съдът постанови конфискацията на 9 000 евро и огнестрелно оръжие.

Москва: Косово се превръща в крепост на тероризма


В обвинителният акт се твърди, че обвиняемите са планирали да сформират организация, която да подготви терористични и самоубийствени атаки в Косово, Албания и Северна Македония.

Мишените на планираните атаки били дискотеките „Камбоджа“ и „Инсомния“ в Грачаница, както и православната църква в близост до кафенето „Москва“ в Северна Митровица.

Новината съвпадна с духа на позицията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че косовската страна се превръща в крепост и леговище на тероризма. Според нея членове на „Ислямска държава“, наети сред косовските албанци, и преминали обучение, се завръщат в Косово. „Вече има 250 такива случая“, алармира тя.
 
БГНЕС