В Калифорния затегнаха правилата за разход на вода в тоалетните
В Калифорния затегнаха правилата за разход на вода в тоалетните / БГНЕС

Американският щат Калифорния обяви мерки за затягане на вече стриктните разпоредби по въпроса за дебита на мивките и тоалетните, които са част от усилията на щата за справяне с продължителната суша, предаде Ройтерс.

Разпоредбите, приети от Калифорнийската енергийна комисия, последваха предложените във вторник ограничения за първо задължително съкращаване на потреблението на вода. Сушата в щата навлиза в четвъртата си година.

"Пред лицето на сегашната суша в Калифорния трябва да използваме водата максимално ефективно", заяви комисарят Андрю Макалистър. "Осъвременяването на минималните стандарти за тоалетните, писоарите и мивките е стъпка в тази посока". Съгласно правилата, които влизат в сила от догодина, потокът на водата през новите кухненски чешми, продавани в щата, ще бъде леко ограничен, от 8,3 литра на минута до 6,8 литра. Чешмите ще могат да поддържат дебит от 8,3 литра за кратко, за запълване на домакински съдове.

Чешмите в баните ще са още по-ограничени, от 8,3 литра на 4,5 литра за минута. Тоалетните ще могат да използват не повече от 4,8 литра за едно пускане на водата, а новите писоари ще използват само 0,5 литра наведнъж.

Във вторник калифорнийската служба за водно регулиране създаде разпоредба за намаляване на потреблението с 25 на сто преди началото на горещия сух сезон. Населените места, които не са постигнали напредък в съкращаването на потреблението след налагането на доброволните ограничения миналата година може да бъдат принудени да спестят до 35 на сто от количеството, което са използвали през 2013 година.

Източник: БТА