/ БГНЕС, архив
Траурната церемония преди погребението на бившия президент на Египет Хосни Мубарак започна в джамията Тантауи в столицата Кайро, предаде ТАСС.

Тленните останки на Мубарак бяха превозени дотам с хеликоптер, в който бяха и членове на семейството му, съобщи информационният портал "Сада ал Баляд".

91-годишният политик почина вчера във военната болница в Кайро след усложнения от операция на стомаха, направена в началото на месеца.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обяви тридневен национален траур.

Мубарак ще бъде погребан с военни почести, беше решено след консултации с командването на въоръжените сили. Там бяха възникнали разногласия каква да бъде церемонията на погребението - гражданска или военна. Спорът беше разрешен чрез закон от 1979 г., който ясно предписва как да бъдат почитани представители на висшето военно командване от периода на израелско-арабската война през 1973 г. По онова време Мубарак е командвал военновъздушните сили на Египет.

Почина бившият президент на Египет (ВИДЕО)

Джамията Тантауи е наречена на името на военния деец, сподвижник на Мубарак и министър на отбраната по негово време - фелдмаршал Хусейн Тантауи, който след оставката му временно беше държавен глава до избора на нов президент. Тя е използвана от въоръжените сили за различни церемонии на високо равнище.

Мубарак ще бъде погребан в семейната крипта на гробище в източната част на Кайро.

Покойният приемник на Мубарак на президентския пост - ислямистът Мохамед Морси, не беше удостоен с погребение с военни почести. Миналото лято той почина в съдебна зала, но медиите писаха пестеливо за кончината му, а погребението му беше скромно.

Десетки привърженици на Мубарак се събраха днес с портрети на държавника в ръце пред джамията Тантауи.
БТА