/ iStock/Getty Images
34 души бяха арестувани в Испания в рамките на разследване за незаконен износ на 2 500 тона опасни отпадъци от електрическо и електронно оборудване за Нигерия и седем други африкански държави, съобщи днес Гражданската гвардия, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

Проведено съвместно с европейската полицейска агенция Европол, разследването е установило, че между 2018 и 2019 г. от Тенерифе към Сенегал, Гана, Гамбия, Того, Бенин, Република Гвинея, Сиера Леоне и най-вече Нигерия са били извършени 138 нелегални трансфери на опасни отпадъци.

Глобиха белгийски принц за нарушаване на карантината в Испания

Заподозрените, по-голямата част от които са африканци, бяха арестувани в Тенерифе и Гран Канария - два острова от испанския архипелаг Канарски острови в Атлантическия океан, се казва в съобщението на Гражданската гвардия.
 


Престъпната мрежа товарела в контейнери за морски превоз множество продукти втора употреба - моторни превозни средства, домашни потреби и използвано електрическо и електронно оборудване, получени от отделни лица или от предприятия, които ги изхвърляли, тъй като били остарели неизползваеми.

62-годишна италианка била натоварена с предаването на необходимите документи на митницата при пристигане и заминаване на каргото от пристанище Санта Крус в Тенерифе. Тя фалшифицирала сертификатите, за да изглежда, че уредите работят безупречно, пише в съобщението.

Двугодишното разследване е било подкрепено също от италианските карабинери.

Членовете на престъпната група събирали отпадъците от контейнери за боклук, битпазари и промишлени сметища.

Отпадъците обаче съдържали опасни за околната среда вещества и вредни за човешкото здраве, при неправилно боравене с тях - кадмий, живак, олово, арсеник, масла.

В съобщението си испанската Гражданска гвардия разкрива, че на африканския континент тези отпадъци "често се обработват, без никаква защита, от деца, които пипат устройствата с голи ръце, за да извличат главно алуминий и мед".
БТА