В Исландия с план за евакуация заради сеизмична активност до най-големия вулкан в страната

/ ThinkStock/Getty Images
Исландските власти разпространиха план за спешна евакуация, след като край най-големия вулкан в Исландия беше регистрирана повишена сеизмична активност, предаде ДПА.
 
Планът обхваща района близо до вулкана Орайвайокутл и включва изпращане на предупрепреждения с есемес на исландски и английски език до мобилните телефони, съобщи Департаментът за гражданска защита и управление на извънредни ситуации.

Действащ вулкан на остров Бали бълва пепел и серни пари (СНИМКИ)
 
В района живеят около 120 души. Той се посещава и от стотици туристи, но те са единици през зимата.
 
Геологът Магнус Гудмундсон от Исландския университет каза за ДПА, че по склоновете на вулкана била забелязана кипяща вода, което говори за засилена геотермална активност, а през годината е имало и повишена земетръсна дейност.
 
Учените не могат да прогнозират кога може да се очаква изригване.

Вулканите - природните феномени (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Вулканът Орайвайокутл, който е и най-високият връх в Исландия - 2110 м, е изригнал за последен път през 1727 г. Той представлява голям централен конус с пръстеновиден кратер, запълнен от ледник. Евентуално изригване може да стопи ледника и да причини голямо наводнение. Друга опасност е изригването да замърси атмосферата с вулканична пепел, която може да повреди самолетните двигатели.
 
Миналата седмица исландската метеорологична служба повиши тревогата за въздушния транспорт с една степен заради вулкана.

Дете и родителите му паднаха в кратера на вулкан в Италия и загинаха
 
Изригването на вулкана под глетчера Ейяфятлайокутл през 2010 г. парализира въздушния транспорт за няколко седмици. На територията на Исландия има около 30 големи вулкана.
БТА