В Гватемала съдят гангстери за 238 убийства
В Гватемала съдят гангстери за 238 убийства / снимки: БГНЕС

В Гватемала започва мегапроцес срещу осем бандитски лидери на клана Мара Салватруча за убийството на 238 бизнесмени, шофьори на автобуси и всякакви други хора, които са се простили с живота си след отказ да платят откуп.

Съдията Карол Флорес е получила сериозни доказателства за вината на обвиняемите от прокуратурата. Според обвинението известната с бруталността си престъпна групировка е определила през 2010-2011 г. осмината обвиняеми за нещо като свой управителен съвет, докато те са излежавали присъди в затвора с максимална степен на сигурност Бокерон в Санта Роса.

Министърът на вътрешните работи Маурисио Лопес определя решението на съдия Флорес като много важно, защото обвиняемите са дърпали конците на Мара Салватруча, макар и намирайки се зад решетките.

В Гватемала съдят гангстери за 238 убийства
netinfo

Мара Салватруча се ражда през 80-те години на миналия век в Лос Анджелис от емигранти от Салвадор и бързо разпростира влиянието си чрез брутална сила в целите САЩ, съобщава БГНЕС. Много нейни членове са арестувани в Щатите и депортирани в родината им. Тази банда и конкурентите й от Мара 18 водят безмилостна битка за контрола на бедняшките предградия и други райони на Салвадор.

Според оценки на салвадорските власти в страната действат 30 000 членове на престъпни групировки, на които се приписват 90% от убийствата в страната. Салвадор е на второ място в света по брой убийства на 100 000 души - 66 (данните са от 2011 г. - бел. ред.), изоставайки значително от Хондурас - 86 убийства на всеки 100 000 жители. Убийствата в Гватемала са далеч след постиженията на „първенците” - едва 41,4 на 100 000.

В Гватемала съдят гангстери за 238 убийства
netinfo