Хора и компании, засегнати от наводненията, които опустошиха Западна Германия в средата на юли, ще бъдат компенсирани от държавата за до 80 % за своите загуби. Това решение взе правителството.

В случаи на особено трудно положение, щетите може да бъдат компенсирани изцяло. Застрахователни компании и фондовете за помощ при извънредни ситуации ще допълват държавните помощи до максимален размер от 100 % от загубите.

"Ние се обединяваме във времена на извънредни ситуации", каза германският финансов министър Олаф Шолц. Той съобщи, че правителството е заделило 30 милиарда евро, за да отстрани щетите и да възстанови инфраструктурата и други сгради.

183 души загинаха при проливните дъждове и наводненията, които удариха провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн - Вестфалия в средата на юли.
Компенсациите ще бъдат плащани от регионалните власти и от федералното правителство. Те ще дават приблизително по половината от съответните суми и на провинциите ще бъдат заеми с 30-годишен срок на погасяване.

Мярката трябва да бъде одобрена от Бундесрата. Гласуването в горната камара на германския парламент е предвидено на 10 септември.
БТА