/ Guliver/Getty Images
Полицията в Истанбул използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди хора, опитали се да манифестират по главната пешеходна зона на града по повод Международния ден на жените, предаде Асошиейтед прес.
 

Демонстрантите, повечето от които жени, се бяха събрали близо до затворената за автомобили улица "Истиклял" за неразрешена според полицията демонстрация. На подходите към пешеходната зона бяха поставени заграждения и органите на реда изстреляха няколко гранати със сълзотворен газ срещу желаещите да се включат в проявата за женския празник.

В Международния ден на жената няма нищо за празнуване


През последните години турските власти ограничават публичните протести, като се позовават на съображения за сигурност, отбелязва Асошиейтед прес.
 

Междувременно повече от 350 000 души протестираха в Мадрид, а 200 000 души в Барселона по повод Международния ден за правата на жените, съобщават официални източници.

8 март - история и традиции на празника (ВИДЕО)

Десетки хиляди хора демонстрираха в други големи испански градове като Севиля, Валенсия и Билбао през този ден на мобилизация и "стачка на феминистите".

Активистки от феминистката група "Фемен" избраха квартала с червените фенери на Хамбург за протест по повод Международния ден на жените. Те разбиха порта, която запечатва известна улица с публични домове.
 

С написани по телата им с боя лозунги, които казват, че "жените не са стоки", няколко голи до кръста активистки на организацията се захванаха с работа, въоръжени с инструменти, до металната бариера.
 

"Ние унищожихме много символична порта днес" на "обществена улица, недостъпна за жените", написа германският клон на „Фемен“ на своята страница във Фейсбук.

Бариерата блокира достъпа за жени и деца под 18 години до „Херберщрасе“, недалеч от средището от нощни клубове Репербан.

"Сринахме стената, за да осъдим сексуалната експлоатация на жени, търговията с хора и сексуалното насилие, което се крие зад затворените врати на секс индустрията."

На други места в Германия организаторите очакваха около 10 000 души да вземат участие в марш за правата на жените през столицата Берлин, която за първи път тази година отбеляза Международния ден на жените като официален празник.
БТА, БГНЕС