Тялото на лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насрала е било открито на мястото на израелския въздушен удар по южните предградия на Бейрут и е непокътнато, съобщиха пред Ройтерс двама запознати източници – медик и член на силите за сигурност.

Вчерашното изявление на „Хизбула“, което потвърди смъртта на Насралла, не уточни как точно е бил убит или кога ще бъде погребението, но двамата източници заявиха пред агенцията, че тялото му няма директни наранявания и изглежда, че причината за смъртта е травмата от взривната вълна.

Израелската армия съобщи, че в събота е убила още един високопоставен представител на „Хизбула“ при въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Военните обявиха, че са убили Набил Каук – заместник-ръководител на Централния съвет на „Хизбула“, при въздушен удар предишния ден. За момента няма коментар от „Хизбула“.

БГНЕС

БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху определи целенасоченото убийство на лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла като уреждане на сметки с "главния убиец", предаде ДПА.

"Насралла беше не просто терорист, той беше терорист номер едно", каза израелският лидер пред журналисти в Тел Авив. Това беше първото му публично изявление след ликвидирането от израелската армия в петък на водача на ливанското шиитско движение в Бейрут.

Нетаняху определи Насралла като основен двигател на ос на злото, създадена от Иран. По думите му водачът на Хизбула е виновен за убийството на безчет израелци и стотици американски и десетки френски граждани. "Докато Насралла беше жив, той можеше бързо да възстанови потенциала, който отнехме на Хизбула", каза израелският премиер. "Затова дадох заповед - и Насралла вече не е сред нас."

Хасан Насрала
/Getty Images

Нетаняху каза, че убийството на Насралла е и стъпка към постигането на целта десетките хиляди израелци да могат да се завърнат по домовете си в Северен Израел. Те бяха принудени да напуснат домовете си заради обстрелите на Хизбула на района с ракети, гранати и дронове след началото на конфликта в Газа преди почти година. Хизбула твърди, че действа от солидарност с палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

Нетаняху отправи и предупреждение към Иран да не напада Израел. "А на режима на аятоласите ще кажа: който ни удари, ще го ударим и ние", посочи Нетаняху, имайки предвид ръководството в Техеран. "Няма място в Иран или Близкия изток, което дългата ръка на Израел да не може да достигне", предупреди той.

Иран под управлението на върховния лидер аятолах Али Хаменей е смятан за покровител и най-важния съюзник на шиитското движение "Хизбула". След ликвидирането на Насралла Хаменей нареди петдневен национален траур. Сред жертвите на петъчния удар беше и иранският бригаден генерал Абас Нилфорушан, заместник-командир на операциите на елитния корпус на иранската Революционна гвардия. Но далеч не е ясно дали Иран ще побърза да се притече на помощ на Хизбула, отбелязва ДПА. Новото иранско правителство на президента Масуд Пезешкиан се бори с тежка икономическа криза и се стреми към разведряване със Запада.

Въпреки че иранското военно ръководство обяви, че ще отмъсти за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в края на юли, това все още не се е случило, допълва ДПА.

БГНЕС

През вчерашния ден над южните предградия на Бейрут се издигаха гъсти стълбове дим, след като районът беше подложен на масирани бомбардировки от Израел, при които през последните дни бяха убити редица командири от "Хизбула", включително и генералният секретар на организацията Насралла. Ливанското шиитско движение потвърди смъртта на дългогодишния си лидер, чието премахване може драматично да промени облика на конфликтите в Близкия изток.

Атаките на бойна авиация срещу цели на "Хизбула" продължиха и през вчерашния ден, след като израелската армия каза на жителите на три сгради, които беше набелязала за удари, да се евакуират. На този фон Израел се готви за отговора на движението.

Часове преди ударите премиерът Бенямин Нетаняху се обърна към ООН с обещание, че кампанията срещу Хизбула ще продължи - което още повече отслаби надеждите за спиране на огъня под международна егида. Нетаняху внезапно прекъсна посещението си в САЩ и се завърна в Израел.

БГНЕС

БГНЕС

Над 1000 души загинаха в Ливан от изострянето на конфликта преди около две седмици, сочат данните на ливанското Министерство на здравеопазването. Според ООН разселените от Южен Ливан заради бойните действия са се увеличили повече от два пъти и броят им е над 211 000. Най-малко 20 центъра за оказване на първична медицинска помощ са спрели работа в райони на Ливан, които са тежко засегнати от бойните действия, съобщи Службата на Обединените нации за координация на хуманитарните въпроси.

"Хизбула" започна да обстрелва с ракети Северен Израел в подкрепа на "Хамас" след нападението на палестинското движение на 7 октомври срещу Израел, предизвикало войната между Израел и "Хамас". Представители на висшето израелско ръководство многократно са заплашвали с повторение на разрушенията в Газа и в Ливан, ако "Хизбула" продължи с обстрелите си, което поражда опасения, че може да се стигне до още разселвания на хора, отбелязва Асошиейтед прес. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Виктор Турмаков, Владимир Сахатчиев/БТА