/ Gulliver/Getty Images
Дъждовете от последните дни преминаха в сняг и тази сутрин мегаполисът Истанбул осъмна покрит със снежна покривка. Обилният снеговалеж, който продължава да вали, покри в бяло сгради, джамии, паметници, палмите на Принцовите острови. Снежните изгледи наподобяват на зимни картини от познатите ни от миналото пощенски картички.

Снежна пелена се е спуснала над много квартали на града и се виждат само силуетите на мостовете над Босфора. Температурата е около минус един градуса, на места снежната покривка достига 25 см, съобщиха от службата за бедствия и кризи.

По-обилен е снеговалежът в азиатската част на мегаполиса край брега на Мраморно море. Очаква се температурите да паднат още, а снеговалежът да продължи през целия ден и да затихне утре.

За умерения климат на Истанбул снеговалежът е събитие и обичайно предизвиква вълнение както сред децата, така и сред възрастните. В предишни години те масово се стичаха навън, по-малките се замеряха със снежни топки, а някои потегляха с колите си към Карталкая, най-близката до Истанбул планинска област, където има условия за ски.

Но поради забраната за излизане в рамките на епидемиологичните мерки срещу коронавируса, която се прилага през уикендите, днес улиците са безлюдни, а полицейски екипи контролират колите, проверяват за това дали имат разрешения и налагат глоби, ако нямат такива. В центъра на Истанбул се виждат само чужденци.

До минус пет градуса са паднали температурите в Тракийската област. Има поледици по пътищата в района на Къркларели, Текирдаг и Одрин, в селищата в близост до турско-българската граница вали сняг, но пътищата са отворени, екипи на пътната служба хвърлят луга и пясък, граничните пунктове към и от България работят нормално, няма затруднения, съобщиха местни медии.

Особено ниски са температурите в Източен Анадол и в Централен Анадол, където вчера бяха измерени температури между минус 15 и минус 22 градуса, съобщава се за бури, преспи и заледявания.

В Егейската и Средиземноморската области на страната валят обилни дъждове, духат силни ветрове. Зимната обстановка се очаква да продължи и през следващите 2-3 дни.
БТА