В Уисконсин Сентър започва повторното преброяване на бюлетини в разгара на пандемията
В Уисконсин Сентър започва повторното преброяване на бюлетини в разгара на пандемията / getty images
В двата най-големи окръга в щата Уисконсин днес започва повторно преброяване на бюлетините от президентските избори. Това е отчаян ход на президента Доналд Тръмп, платил изискваната такса от 3 млн. долара, да опита да отмени победата на Джо Байдън. Щатът има 10 гласа на изборни делегати (т. нар. "електори").

Тръмп, който загуби с над 26 хиляди гласа в Уисконсин, твърди за "грешки и измами" в двата предимно демократически окръга, но не предложи доказателства в подкрепа на това.

ЗАЩО ТЕЗИ ДВА ОКРЪГА?

Победата на Байдън над Тръмп бе осигурена от окръзите Милуоки и Дейн, което ги направи готови мишени за Тръмп в опита му да оспори гласовете. В тези окръзи се намират Милуоки, най-разделеният в расово отношение град в щата, и столицата Медисън, където е кампусът на водещия Уисконсински университет. В двата окръга, взети заедно, Байдън спечели с разлика повече от две към едно.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ БЕЗОПАСНО ПОВТОРНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ?

То ще събере стотици хора в момент, когато коронавирусът опустошава Уисконсин, който от седмици е една от най-горещите точки в страната с COVID-19. Един от всеки 118 човека в Уисконсин даде положителна проба на тестването миналата седмица.

За да помогнат да се избегне рискът, двата окръга са наели конферентни центрове, така че преброителите и наблюдателите да могат да поддържат подходяща дистанция.

Преброяването в Милуоки ще стане в "Уисконсин сентър" на площ от 186 хиляди квадратни фута (ок. 17 278 кв. м). Всеки вътре ще носи маска и ще спазва необходимата социална дистанция, а който нарушава тези изисквания, ще бъде отстраняван.

Повторното преброяване трябва да приключи до 1 декември най-късно. Окръг Милуоки очаква да е приключил ден преди Деня на благодарността, когато мнозина очакват ускорено разпространяване на вируса.

Властите в окръг Дейн са планирали 16-часови работни дни и не отговориха веднага на въпроса за предвидения от тях краен срок.

И в двата окръга ще се използват машини за повторното преброяване на бюлетините, макар че от Дейн казват, че ще има частично броене на ръка на случайно подбрани избирателни района с цел одит, както е по закон.

КОЙ ЩЕ ИЗВЪРШИ ПОВТОРНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ?

И в двата окръга чиновниците са демократи и на тях е поверено новото преброяване. Събрани са голяма част от същите членове на изборни комисии, броили бюлетини в деня на изборите.

В Милуоки преброителите ще бъдат подредени в "гнезда" с по 2 маси, по един преброител на маса и до трима наблюдатели на гнездо. Наблюдателите трябва да отстоят на разстояние 6 фута (ок. 1,82 м); за защита са издигнати плексигласови прегради.

Четирима заместник-шерифи ще осигуряват 24-часово дежурство до края на броенето.

КОЙ МОЖЕ ДА НАБЛЮДАВА?

Гражданите имат право да наблюдават лично, въпреки че в окръг Дейн още не са сигурни колко човека ще бъдат допуснати заради пандемията от COVID-19. И в двата окръга приоритет е безопасността.

Наблюдателите в Милуоки ще преминават проверки за сигурност и за температура и ще трябва да са с маски. И в двата окръга се предвижда стрийминг на живо. Чиновник от окръг Милуоки каза, че са похарчени 400 хиляди долара за аудиовизуална апаратура, така че преброяването да е прозрачно.

Що се отнася до предизвикателствата, представители на двата щаба ще могат да наблюдават и да оспорват бюлетини, но трябва "да предявят доказателства" като основание.

Спорните бюлетини ще се оставят настрана и ще бъдат обсъждани в изборна комисия. Наблюдателите имат правото да възразяват срещу състава на тези комисии и процедурите им.

ТОВА ЩЕ ПРОМЕНИ ЛИ НЕЩАТА?

Малко вероятно. Повторното преброяване през 2016 г. в целия щат Уисконсин по искане на кандидата на Зелените Джил Стийн почти не промени и на милиметър сбора за всеки от кандидатите, като само добави още 131 гласа на Тръмп.

Общо взето, няма случай повторно преброяване да промени изхода от избори при разлика между двама кандидати, каквато е сега между Байдън и Тръмп.
В САЩ е имало най-малко 31 повторни преброявания в отделен щат след онова прочутото във Флорида от президентските избори през 2000 г., спечелени от Джордж Уокър Буш.

Повторно преброяване е променило резултатите в три надпревари, всичките с разлика стотици, а не хиляди гласа.

Най-голямата промяна в разликата между двама кандидати е била 0,1 на сто, станало на изборите за щатски одитор във Върмонт през 2006 г. Средната промяна в разликата в резултатите на двамата водещи кандидати е плюс-минус 0,019 процентни пункта. Байдън изпреварва Тръмп с около 0,6 процентни пункта.

КАКВО СТАВА НАКРАЯ?

Щом приключи повторното преброяване, председателят на изборната комисия в Уисконсин има задачата да удостовери резултата от изборите в срок до 1 декември. Но преди това може да се случат много неща, вкл. очакваните оспорвания в съда.

Правните искове на Тръмп в други щати бяха неуспешни, но републиканските му поддръжници в Уисконсин се надяват той да има повече късмет във Върховния съд на щата, в който преобладават консерватори.

Източник: БТА