Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина
Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина / БГНЕС
Ураганът Флорънс взе първите си жертви в САЩ - жена и бебето й, съобщи полицията на Уилмингтън в щата Северна Каролина, предаде Франс прес. Жената и детето са загинали, когато дърво паднало върху къщата на семейството. Бащата е ранен и е в болница, гласи съобщение в Туитър.
 

Ураганът Флорънс, който тази сутрин удари атлантическия бряг на САЩ, ще продължи да представлява "сериозна опасност" през следващите близо две денонощия, предупреди американското Федерално управление за извънредните ситуации, предаде Франс прес.

Придружен от бурни ветрове и поройни дъждове, Флорънс достигна брега най-напред в щата Северна Каролина в 07.15 ч. (14.15 ч. българско вр.). Стихията връхлетя Райтсвил бийч, на няколко километра източно от Уилмингтън, недалеч от границата със съседния щат Южна Каролина.

Ураганът "Флорънс" достигна бреговете на САЩ (ВИДЕО)

Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина
БГНЕС

В ход са спасителни операции, за да бъдат изведени хора, блокирани от придошлите води.
 
Спасителите са осигурили подслон на между 150 и 200 души в град Ню Бърн, построен по бреговете на река, каза Дейвид Даниълс от градската полиция. Ще бъде оказана помощ и на десетки други местни жители, които не са изпълнили указанията на властите да се евакуират.

Ураганът Флорънс се понижи до първа степен

Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина
БГНЕС

"Блокирани сме на тавана", разказа по телевизия Си Ен Ен жителката на Ню Бърн Пеги Пери, която избягала с още трима членове на семейството си на най-високото място на къщата. "За няколко секунди водата вече ни стигаше до кръста, скоро ще ни стигне до рамената".
 
В Туитър кметството се опитваше да успокои хората: "Ще ви измъкнем оттам. Може да се наложи да се качите на втория етаж или на тавана, но ние ще дойдем", пише в съобщението.

Заради ураган в САЩ: евакуираха 1 млн. души

Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина
БГНЕС

В Джаксънвил повече от 60 гости на хотел също бяха подслонени тази нощ след рухването на част от покрива, според местните власти. Въпреки че спадна до първа категория по скалата на Сафир-Симпсън, Флорънс настъпва заедно със силни ветрове и проливни дъждове. Очаква се утре ураганът да се насочи към вътрешността на САЩ, предаде Асошиейтед прес.
 
Най-вероятно Флорънс ще премине през южната част на Апалачите, като се придвижва в Нова Англия, вече като тропическа депресия, към средата на идната седмица. Стихията разруши постройки и прекъсна електрозахранването за половин милион домакинства и офис сгради. Очаква се и тя да предизвика продължително и изключително силно повишение на водните нива, предаде Асошиейтед прес.

Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина
БГНЕС

БТА