/ / iStock/Getty Images
Управляващата партия в Азербайджан на президента Илхам Алиев обяви победа на състоялите се предсрочни парламентарни избори, докато опозицията заяви, че резултатите са били фалшифицирани.

Изправен пред обществено недоволство от забавящата се икономика, 58-годишният Алиев се надяваше да засили имиджа на правителството, като проведе предсрочни избори и замени дискредитираните стари елити с по-млади технократи, пише АФП.

По предварителни данни партия „Йени Азербайджан” (Нов Азербайджан) пчели 65 места в 125-членния парламент.

Единственият опозиционен политик, който ще влезе в парламента, е Еркин Гадирли от „Републиканска алтернатива”. Всички останали парламентарни партии се смятат за пропрезидентски.

В неделя вечерта вицепремиерът и изпълнителен секретар на „Нов Азербайджан” Али Ахмедов поздрави партията си с „още една голяма победа”, след като станаха ясни предварителните резултати.

Приключиха парламентарните избори в Азербайджан

„Благодарни сме на онези, които гласуваха в подкрепа на политиката на нашия президент”, каза Ахмедов пред журналисти.

Управляващата партия беше обещала демократични избори, но опозиционните партии обвиниха правителството в ограничаване на възможностите им да провеждат кампания, а няколко партии бойкотираха вота.

„Изборите бяха тотално фалшифицирани”, заяви пред АФП лидерът на опозицията Ариф Гаджили от партията „Мусават” след затварянето на урните.

Над 5,3 милиона души в страната са имали право да гласуват, а избирателната активност беше 47,8%, заявиха представители на избирателната комисия.
 
БГНЕС