/ ThinkStock/Getty Images
В белгийски лаборатории се пробиват дупки в черепите на маймуни и се циментират устройства върху главите им в ужасяващи експерименти, съобщава „Сън“.

Учени спряха развитието на COVID-19 при маймуни с лекарство за ебола

Шокиращи снимки показват примати в клетки с електроди, имплантирани за изследване на мозъка им в белгийски университет. Джен Хохмут, токсиколог и координатор на Кампания за правата на животните (AR), заяви: „Тези експерименти с животни не са законово необходими за разработването на нови лекарства.

Това са безполезни и жестоки експерименти, които служат само за задоволяване на любопитството на учени без състрадание. Мозъчните експерименти върху маймуни не са необходимо зло, а просто зло."

AR каза „Сън“, че мозъчните експерименти в университета в Льовен, Фландрия, "причиняват на маймуните много страдания". За да могат да измерват мозъчната им активност, всички тествани маймуни имат имплантирани електроди в мозъка чрез сондажи в черепите им.

Циментът се използва за закрепване на фиксираща пръчка или „шапка“ към черепа за мозъчни изследвания. Животните преминават през тежки тренировъчни програми в продължение на месеци и са на строги водни диети, за да ги принудят да сътрудничат на изследователите.

Групата обвинява фламандското правителство за отпускане на близо 2 милиона евро през 2019 г. на университета в Льовен за финансиране на мозъчни експерименти върху 12 маймуни резус.

"В края на експериментите почти всички опитни животни ще бъдат убити", се твърди в изявлението на групата. Тя поиска публичните средства да бъдат насочени към алтернативни експерименти без животни.

Учени имплантираха човешки мозъчен ген на маймуни

Групата заяви, че според правителствена информация през 2020 г. в университета са стартирани три нови проекта за тестване върху маймуни резус. В изявлението се казва: „През следващите четири години не по-малко от 12 маймуни резус ще бъдат подложени на големи мозъчни операции“.

Проучване на общественото мнение установи, че "голяма част от белгийците заявяват, че експериментите върху маймуни (79 процента), както и върху всякакви други животни (64 процента), трябва да бъдат забранени", каза групата.

Тя настоява всички тествани маймуни - за които се смята, че са общо 40 - да бъдат освободени от лабораторията. „Тези животни заслужават достойно доизживяване в специализиран приют“, добавиха те.

„Сън“ се свърза с унивесрситета в Льовен за коментар. На своя уебсайт той обяснява, че „за съжаление няма достатъчно добри алтернативи, които да заменят напълно всички животни, участващи в това изследване“. Университетът заявява, че експериментите с епруветки и компютърните програми могат да предоставят част, но не цялата необходима информация за изследване на мозъка.

Институцията добавя: „Почти всеки трети европеец се сблъсква с разстройство на мозъка или централната нервна система през живота си. Това могат да бъдат различни видове разстройства като мигрена, епилепсия, проблеми със слуха, зрителни проблеми, болест на Алцхаймер и Паркинсон.

Предвид продължаващото стареене на населението, броят на пациентите с мозъчни разстройства ще продължи да се увеличава. В дългосрочен план фундаменталното изследване на функцията на мозъка може да бъде от полза за много десетки милиони хора".

В САЩ вече няма да използват шимпанзета като опитни животни

Университетът допълва: „Ние използваме мишки, плъхове и резус маймуни за този тип изследвания. Изследвания върху сложни мозъчни функции като тези могат да бъдат направени само върху видове маймуни (примати), тъй като другите животински видове нямат тези функции.

Благодарение на лабораторните животни вече знаем много повече за болестта на Алцхаймер. Например експериментите с животни потвърдиха, че мозъчните наранявания и затлъстяването, но също така и физическото и психическо бездействие увеличават риска от развитие на Алцхаймер"
БГНЕС