УНИЦЕФ изрази тревога за епидемията от морбили по света

/ ThinkStock/Getty Images
Детският фонд на Обединените нации (УНИЦЕФ) изрази тревога заради епидемията от морбили по света и посочи, че в десет страни, между които са Бразилия, Украйна и Франция, са регистрирани близо три четвърти от увеличения брой заболели през 2018 г..

Общо 98 страни са дали информация за по-голям брой заболели от морбили през 2018 в сравнение с 2017 г., което е крачка назад от постигнатото досега в борбата с тази предотвратима, но потенциално смъртоносна болест, се казва в съобщението на УНИЦЕФ. "Това е призив за пробуждане. Разполагаме със сигурна, ефикасна и евтина ваксина срещу силно заразна болест - ваксина, която спасява живота на близо един милион души всяка година през последните две десетилетия", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Заразените с морбили в страната са вече 51

Най-голямо увеличение на заболелите през 2018 г. има в Украйна, Филипините и Бразилия.

През 2018 г. в Украйна са регистрирани 35 120 заболели, с 30 000 повече в сравнение с 2017 г. По данни на правителството нови 24 042 души са се разболели само през първите два месеца на 2019 г.

Световната здравна организация вече вдигна тревога за епидемията от морбили по света. По нейни данни има увеличение от 50 процента на регистрираните заболели през 2018 г. в сравнение с 2017 г., а смъртните случаи са 136 000.

Шарката при децата – какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

Новият взрив на болестта, която е по-силно заразна от грипа или туберкулозата, в някои страни донякъде се дължи на неоснователните твърдения, че ваксината срещу морбили се свързва с аутизма. Тези твърдения се разпространяват в социалните медии от т.нар. движение антивакс.

СЗО обяви неотдавна, че "колебанието към ваксината" е една от 10-те най-големи заплахи за човешкото здраве в света.
БТА