Парламентът удължи с още 90 извънредното положение в Унгария заради коронавирусната пандемия
Парламентът удължи с още 90 извънредното положение в Унгария заради коронавирусната пандемия / IStock
Унгарският парламент одобри удължаване с още 90 дни на извънредното положение, обявено заради коронавирусната пандемия и позволяващо на правителството да налага мерки с цел спиране на разпространение на заразата, предаде ДПА. В Унгария има 405 646 заразени, смъртните случаи от началото на пандемията са 14 347, според данните на "Джонс Хопкинс".

За удължаването се обявиха 133 депутати от дясната националистическа управляваща партия. 55 депутати се обявиха против решението.

Удължаването с 90 дни става за втори път. Първоначално извънредното положение бе въведено за 15 дни през ноември. Тогава опозицията подкрепи удължаването, но този път гласувалите против мярката, казаха, че Орбан злоупотребява с власт, допускайки разрастване на корупцията и премахване на университетската автономия.

Извънредното положение позволява на правителството да разпорежда затваряне на ресторантите и на културните институции, както и налагане на вечерен час между 20 и 5 ч. Ситуацията в Унгария се влоши наскоро. Властите съобщиха за над 2600 нови случая на зараза днес, което е двойно повече в сравнение с миналата седмица.

Източник: БТА