/ iStock/Getty Images
Унгария ще започне поетапно облекчаване на рестрикиците, въведени заради коронавируса, до дни, обяви унгарското правителство, предаде Ройтерс.

Очаква се до края на деня или в ранните часове на утрешния ден да бъдат ваксинирани 25 % от населението на 10-милионната страна.

Унгария може да отложи облекчаването на ограниченията за юни

Премиерът Виктор Орбан, който догодина ще се бори за преизбиране на парламентарните избори, се опитва да балансира между локдауна, въведен за овладяване на най-смъртоносното покачване на случаите на зараза и нуждата от отваряне на икономиката, за да се избегне втора година на дълбока рецесия.

В Унгария пациентите с коронавирус в болници са близо 12 000, като над 1400 са белодробна вентилация. Но освен по висока смъртност заради коронавируса на глава от населението в света, Унгария е с една от най-бързо напредващи ваксинационни кампании в Европа.

Унгария с рекорден брой починали от COVID-19 за денонощие

При преминаване на прага от 25 процента ваксинирани от населението, ще бъде намален вечерният час и той ще започва в 22:00 вместо в 20:00 часа. Магазините ще могат да работят до 21:30 часа - стига да осигурят площ от 10 квадратни метра на клиент.

Хотелите обаче ще останат затворени, както и ресторантите, освен за доставки по домовете и за храна за вкъщи. Училищата ще отворят врати в средата на април, след като учителите бъдат ваксинирани.
БТА